#Online #Persoonlijk

5 tools om productiever te zijn in 2019

Heb jij als goede voornemen om productiever te zijn in 2019? Ik geef je graag 4 tools die je kunnen helpen om effectiever te werken.

Eén van mijn voornemens is productiever te zijn in 2019. Zelf werk ik als online marketeer in de recreatie- & horecabranche. In deze branche gebeurt altijd wel iets en er komt altijd wel ‘iets’ tussendoor. Ik vind dat heerlijk. Echter, daardoor loop ik soms wel tegen een probleem aan: minder geconcentreerd omdat je drie dingen tegelijk wilt doen en je je planning ad hoc moet aanpassen. Gelukkig heb ik een aantal tools om productief en effectief te werken waardoor ik deze problemen kan aanpakken.

Google calendar

Mijn go-to-tool is Google calendar. Ik zal niet weten wat ik zonder mijn digitale agenda moet. Het liefst plan ik mijn dag tot op de minuut in. Het lijkt misschien wat neurotisch, maar ik weet precies wat ik moet doen en hoe lang ik ermee bezig mag zijn.

Graag geef ik je een voorbeeld van een dagindeling.

Vind je dit te uitgebreid? Wat ik heel goed kan begrijpen, dan raad ik je aan om de grote stenen van je dag in te plannen. Probeer wel iedere activiteit een tijdslimiet te geven. Ik mag bijvoorbeeld slechts 2 uur besteden aan het schrijven van een artikel en een half uur aan mijn mail.

Wil je tips over het invullen van je agenda? Kijk dan het filmpje van Amy Landino een girlboss die je zeker moet volgen. Zij heeft een video gemaakt waarin zij haar routine uitlegt.

Harvest

Ik kreeg regelmatig de vraag “Hoe lang ben je daar mee bezig?”, maar ik kon daar nooit een concreet antwoord op geven. Want hoe lang was ik daar eigenlijk mee bezig? Vaak schatte ik mijn tijd verkeerd in, waardoor ik soms wel uren moest overwerken. Ik schatte namelijk nooit mijn tijd te ruim in maar altijd te krap.

Toen ik aan bureauzijde ging werken, moest ik mijn uren bijhouden. Hiervoor gebruikte ik de timertool Harvest. Met Harvest kon ik iedere activiteit bijhouden en zien hoe lang ik over een taak deed. Toen ik bij Attractie- & Vakantiepark Slagharen ging werken, wilde ik hetzelfde. Ook hier wilde ik weten hoe lang ik ergens mee bezig was en hoe ik mijn dagen kon indelen. Na het proberen van diverse timertools, ben ik toch weer uitgekomen bij Harvest.

Clickup

Plannen doe ik met de tool ClickUp, een productiviteitsplatform. Inmiddels heb ik gewerkt met diverse platformen: Jira, Podio, Monday. Hier was ik zeer enthousiast over, maar alles kosten ze geld. En niet om gierig te zijn, vind ik het jammer om geld te betalen om te plannen. Met ClickUp kun je diverse teams aanmaken. Zo heb ik een eigen team en een werkteam. In ieder team maak je spaces aan en daaronder creëer je projecten met taken. Je kan in iedere taak o.a. uitbreiden met

 • Prioriteit
 • Status
 • Deadline
 • Assignee
 • Startdatum
 • Verwachte tijd
 • Getrackte tijd

Ja, je leest het goed. Je kan ook je getrackte tijd toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld ClickUp gekoppeld aan Harvest waardoor ik iedere taak eenvoudig kan time-tracken. Daarnaast kun je ClickUp ook koppelen met je agenda zodat je taken direct op de juiste datum in je agenda staat etcetera.

Meditatie

Iedere avond voordat ik ga slapen, doe ik aan slaapmeditatie. Ik was nooit zo’n voorstander van meditatie: een beetje stil zitten en nergens aan denken. Het lukte me nooit. Ik dwaalde keer op keer af en voelde me niet tot rust gekomen. Tot ik ging verhuizen en de werkdruk steeg. Iedere avond voordat ik ging slapen, luisterde ik een YouTube filmpje. Deze video is Nederlandstalig en duurt nog geen tien minuten. Ik heb ook andere filmpjes geprobeerd, maar deze vind ik het fijnst. Na enige tijd hoef je het filmpje niet meer te luisteren, omdat je weet wat je moet doen. Vaak heb ik wel op de achtergrond een rustig muziekje aan.

Sinds enkele dagen ben ik ook begonnen met een veel aanbevolen tool: Headspace. Ik ben benieuwd wat deze tool me gaat brengen.

Helweek

Tot slot, is de Helweek een goede methode om productiever te worden. De Helweek is bedacht als militaire ontgroening. Je wordt volledig uit je eigen ritme gehaald en daarmee reset je je lichaam. Tijdens de Helweek volg je de volgende regels

 • Sta iedere dag om 05.00 uur op.
 • Ga iedere dag om 22.00 uur naar bed.
 • Gebruik geen social media onder werktijd.
 • Wees positief en handel oplossingsgericht.
 • Besteed extra aandacht aan je uiterlijk en kleding.
 • Beperk je ‘sociale’ gesprekken tijdens werktijd.
 • Laat de televisie uit
 • Eet de hele week gezonde maaltijden
 • Sport minimaal 30 minuten per dag
 • Werk extreem hard en focus je op de taken die je moet afronden.
 • Laat privéaangelegenheden tot de avond wachten.

De Nationale Helweek staat altijd gepland in de vierde week van januari. Doe jij mee? Ik start op maandag 22 januari 2019. Lees meer over de Helweek.

Dit vind je misschien ook leuk...